Facebookin ”läskihymiö” oli liikaa – nettikäyttäjät vaativat kieltämistä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Facebookin tilapäivityksien melko uusi ominaisuus on se, että päivityksen perään voi valita tunnetilan, joka parhaiten kuvaa oloa sillä hetkellä. Tunnetilan voi valita valmiista valikosta emojin kera tai tunteen voi keksiä itse.

fatfeeling05032015

Valikosta löytyy myös emoji, jossa pulleaposkinen hymiö hymyilee ja kuvastaa sanaa lihava, mikä on saanut ihmiset raivostumaan. Facebookin tunnetilaemojeista pahastuneet ihmiset haluavat poistaa lihavuuden tunteen valikosta.

Heidän argumenttinsa on se, että ihminen ei voi tuntea itseään lihavaksi, koska lihavuus ei ole tunne. Ihminen joko on lihava tai ei ole. Catherine Weingarten laittoi pystyyn vetoomuksen, joka vaatii Facebookia poistamaan emojin. Suomenkielisestä Facebookista vastaavaa hymiötä ei löydy.

Vetoomuksen mukaan lihavuuden tunne on ajateltu hauskaksi vitsiksi, jonka avulla ihmiset voivat ilmaista tunnetta, kun he tuntevat syöneensä liikaa. Itsensä lihavaksi tunteminen huumorimielessä kuitenkin loukkaa ylipainoisia ja sellaisia ihmisiä, jotka kärsivät syömishäiriöstä. Vetoomus on kerännyt jo 12.500 ihmisen allekirjoitukset Change.org-sivustolla.