Tutkimus vahvisti: ”Tee sitä mistä nautit, se edistää terveyttäsi”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset ovat onnellisia, kun he saavat tehdä sitä, mitä he rakastavat. Mukavat harrastukset vievät ajatukset pois töistä ja opiskeluista ja tekevät ihmiset iloiseksi. Uusimman tutkimuksen mukaan on myös todistettu, että harrastukset ja mielekäs tekeminen edistää terveyttä samalla tavalla kuin liikunta.

Medical Daily kertoi Kalifornian yliopistossa professori Matthew Zawadzkin tekemästä tutkimuksesta. Zawadzki tutki, miten paljon harrastukset ja mielekäs tekeminen vaikuttavat ihmisen terveyteen, onnellisuuteen ja stressihormoneihin. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että ne vaikuttavat paljonkin.

Tutkimukseen otti osaa 115 henkilöä, jotka olivat iältään 20 – 80 -vuotiaita. Heidän sykkeitään ja stressitasojaan seurattiin päivän alusta loppuun, minkä lisäksi heidän tuli pitää päiväkirjaa ja kertoa, mitä he milloinkin tekivät. Tuloksista kävi ilmi, että kun henkilöt olivat harrastustensa parissa heidän onnellisuutensa nousi 18 prosenttia.

Kun ihmiset pääsivät tekemään sitä, mitä he rakastivat, heidän stressitasonsa laski 34 prosenttia ja heidän sykkeensä laski kolme prosenttia. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että mielekkään tekemisen jälkeen arvot pysyivät parempina vielä useiden tuntien ajan.

Harrastukset vaikuttivat ihmisten stressitasoihin niin paljon, että mielekkään tekemisen harjoittamisella nähdään olevan terveyteen yhtä suuria vaikutuksia kuin liikunnalla. Stressihormonit edesauttavat sydänsairauksia, korkeaa verenpainetta ja hormoniepätasapainoa. Mielekäs työ, rakas harrastus ja oma aika edistävät terveyttä niin merkittävästi, että niihin kannattaisi jokaisen kiinnittää omassa elämässään huomiota.