Avokadopula uhkaa maailmaa – näin kasvatat oman avokadopuun

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Avokadojen puutteesta on alettu puhumaan, koska tämä rasvainen ja herkullinen hedelmä on nyt suositumpi ympäri maailmaa kuin koskaan. Kaikki ovat tietoisia avokadojen terveysvaikutuksista ja moni pyrkii syömään niitä lähes päivittäin.

Kanadalainen Daniel Kalliontzis näki orastavan ongelman aikaisin ja ryhtyi töihin kaikkien avokadoja rakastavien puolesta. Kalliontzis kehitteli AvoSeedo-nimisen yksinkertaisen keksinnön, jonka on nyt saanut tuotantoon onnistuneen Kickstarter-joukkorahoituskampanjan jälkeen. Mies sai Metro-lehden mukaan 4.258 tukijaa keksinnölleen ja keräsi yli 36.000 puntaa AvoSeedon valmistusta varten.

Avokadojen kasvattaminen on vaikeaa kaikkialla, jossa se ei luonnostaan kasva. Vaikeinta on saada avokadon iso siemen ylipäätään itämään, ja tähän ongelmaan Kalliontzis halusi puuttua, että kaikki saisivat kasvattaa avokadojen huvetessa omat avokadopuut.

AvoSeedon lupaus on se, että avokadon siemen alkaa itämään. Pieni rasia asetetaan maljakon ylle niin, että siemen koskettaa vettä. Veden pinta tulee olla jatkuvasti kosketuksissa siemeneen. Kun siemen alkaa itämään, se siirretään ruukkuun. Kasvin elossa pitäminen ja kasvun jatkuminen onkin sitten seuraava ongelma, joka on itse kasvattajasta kiinni.