Pyörätie päällystettiin aurinkokennoilla – tutkijatkin hämmästyivät tehoa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uutisoimme viime vuonna niin kutsutuista älyteistä, eli teistä jotka on päällystetty asfaltin sijaan aurinkokennoilla. Kennot keräisivät talteen aurinkoenergiaa luoden jatkuvasti puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Hanke sai runsaasti huomiota ja tukea internetissä.

Hollantiin avattiin marraskuussa ensimmäinen aurinkokennoilla päällystetty tie, ja projekti on osoittautunut menestykseksi. Krommenien kaupungin asukkaat voivat nykyään pyöräillä 70 metrin pituisella tiellä, joka samalla kerää auringon energiaa talteen.

Tähän mennessä SolaRoad-tie on luonut jo 3.000 kilowattitunnin edestä puhdasta energiaa. Määrä riittäisi yhden hengen kodin vuoden energiatarpeisiin. SolaRoad-yhtiön tiedotteen mukaan projekti on onnistunut vielä paremmin kuin etukäteen osattiin arvioida. Älyteiden avaamista suunnitellaan myös muissa Hollannin kaupungeissa.