Yritys tienaa miljoonia tekaistuilla tutkintopapereilla ja diplomeilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Karachin kaupungissa toimiva Axact-yritys kutsuu itseään Pakistanin suurimmaksi IT-firmaksi. Ohjelmistosovellukset muodostavat kuitenkin vain pienen osan yrityksen liikevaihdosta. Todellisen rahan firman pöytään kerrotaan tulevan tekaistuja koulututkintoja myymällä.

Axact on luonut satoja aidolta näyttäviä verkkosivustoja keksityille kouluille ja korkeakouluille. Nimet, kuten Barkely, Columbiana ja Mount Lincoln, muistuttavat hämäävästi oikeiden yliopistojen nimiä. New York Times -lehden mukaan Axact kaupittelee näiden koulujen ”tutkintoja” ihmisille ympäri maailmaa.

Diplomien hinnat vaihtelevat 350 dollaria maksavista lukiopapereista 4.000 dollarin arvoisiin tohtorin tutkintoihin. Suuri osa tutkintojen myymisestä tapahtuu aggresiivisen puhelinmarkkinoinnin avulla. Osa asiakkaista tietää osallistuvansa laittomaan toimintaan. Joitain ostajia taitavat myyjät osaavat sen sijaan manipuloida luulemaan, että he hankkivat itselleen todellisen tutkinnon.

New York Timesin julkaisema paljastusartikkeli johti siihen, että Pakistanin sisäministeri määräsi maan viranomaiset tutkimaan yritystä. Axactiin kohdistuneessa ratsiassa firman koneet takavarikoitiin, ja työntekijöitä vietiin kuulusteltaviksi. Axact-yritys on itse kiistänyt väitteet rikollisen toiminnan harjoittamisesta.