Ärsyttääkö Facebookissa kerskuva kaveri? Hänellä saattaa olla huono itsetunto

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokaisella Facebookin käyttäjällä on varmasti ystäviensä joukossa muutama, jotka kehuskelevat jatkuvasti omissa tilapäivityksissään elämällään, työpaikoillaan, urheilusaavutuksillaan, lapsillaan tai puolisollaan. Uusimman tutkimuksen mukaan sosiaalisten medioiden profiileissaan kehuskelevat ovatkin ne, joilla on kaikkein huonoin itsetunto.

Lontoon Brunel University -yliopiston psykologit tekivät tutkimuksen, jonka tulokset saatiin analysoimalla 555 Facebookia käyttävän henkilön vastauksista. Kyselyssä arvioitiin käyttäjien persoonallisuuksia ja selvitettiin neuroottisia, ekstroverttejä, avoimia ja myöntyväisiä luonteenpiirteitä. Kyselystä saatiin selville myös tietoa käyttäjien itsetunnosta, omahyväisyydestä ja tunnollisuudesta..

Metro-lehden mukaan tutkimuksesta kävi ilmi, että narsistiset henkilöt julkaisivat useimmin tilapäivityksiä, jotka liittyivät heidän työ- ja urheilusaavutuksiinsa. Paljon omaan kumppaniin liittyviä päivityksiä tekivät ne, joilla oli huono omatunto. Tunnollisimmat henkilöt julkaisivat pääasiassa perheeseensä ja lapsiinsa liittyviä päivityksiä.