Vakava terveysongelma leviää työpaikoilla: ”Pahempi kuin alkoholi”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ajattelee, että alkoholin juominen työ- tai kouluviikolla on pahasta, koska seuraavan päivän huono olo vaikuttaa työtehokkuuteen alentavasti. Uuden tutkimuksen mukaan alkoholilla ei olekaan niin suurta merkitystä seuraavaan päivään kuin yöunien pituudella.

Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholi ei alenna seuraavan päivän työtehoa niin paljon kuin univaje. Kuusi tuntia tai vähemmän yönsä aikana nukkuneet olivat huomattavasti hitaampia kun taas yli kuusi tunti nukkuneet olivat tuotteliaampia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 21.000 ihmistä ja tuloksista kävi ilmi, että unen ja liikunnan puute laskevat tuotteliaisuutta eniten. Tupakan polttaminen, alkoholin nauttiminen tai huonosti syöminen eivät vaikuttaneet työtehoon juuri lainkaan. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että työntekijät, joilla oli rahahuolia olivat hitaampia ja saivat vähemmän aikaan työpäivänsä aikana.