Tiesitkö? Harjaat ehkä hampaasi muiden ulosteella

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Connecticutin Quinnipiac -nimisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vessa on huonoin mahdollinen paikka säilyttää omaa hammasharjaa. Vessat ja kylpyhuoneet sisältävät paljon jäämiä ulosteesta, jotka tarttuvat mielellään esillä olevien hammasharjojen harjaksiin.

Daily Mail -lehden kertoman tutkimuksen mukaan varsinkin opiskelija-asuntojen ja kommuunien vessat ovat pahimpia paikkoja hammasharjan säilyttämiseen. Tutkijat keräsivät hammasharjat testattavaksi sellaisilta opiskelijoilta, jotka jakavat vessatilat useamman ihmisen kanssa.

Tutkimustuloksista kävi ilmi, että noin 55 prosentissa hammasharjoista sisälsi ulosteesta peräisin olevia bakteereja, jotka eivät 80 prosentin varmuudella ole hammasharjan omistajasta peräisin. Bakteerikanta pysyi samana vaikka hammasharjan harjakset olisivat olleet suojattuna muovisella kotelolla.

Omasta ulosteesta peräisin olevat bakteerit eivät ole itselle haitallisia, mutta muiden ulosteen bakteerit ovat. Bakteereja nousee ilmaan aina ihmisen vetäessä vessan. Toisen ihmisen ulostebakteerit aiheuttavat omassa elimistössä ripulia, korvatulehduksia ja ihottumaa.