Koirien lojaalius todistettiin – vihaa omistajalleen tylyjä henkilöitä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koiria pidetään omistajilleen luotettavina ja lojaaleina eikä turhaan. Japanilaiset tutkijat saivat selville, että koirat eivät suostu ottamaan ruokaa vastaan sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat tylyjä koirien omille omistajille.

Kyoton yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa testattiin koirien lojaaliutta 18 koiran ja niiden omistajien avulla. Koirien annettiin olla läsnä omistajansa kanssa tilanteessa, jossa omistaja yrittää saada laatikkoa auki.

Erilaisia skenaarioita tapahtumien kululle tehtiin kolme. Omistajaa lähestyi kaksi ihmistä, joista toinen suostui omistajan pyytäessä auttamaan laatikon kanssa. Toisella kerralla yksi kahdesta vastaantulevasta ei suostunut auttamaan ja kolmannella kerralla kaksi henkilöä käveli vain ohi eikä reagoinut avunpyyntöön mitenkään.

Tilanteiden jälkeen koira erotettiin omistajasta ja se sai kohdata aiemmat henkilöt uudestaan heidän tarjotessa koiralle makupaloja. Lähes poikkeuksetta koira käänsi päänsä pois niistä ihmisistä, jotka eivät suostuneet aiemmin auttamaan koiran omistajaa.

Tutkimusta johtanut Kazuo Fujita kommentoi The Guardian -lehdelle, että tutkimuksesta saatiin selville se, että koirat tekevät sosiaalisella ja tunnetasolla olevan arvion muista ihmisistä omistajansa perusteella.