Näin paljastat valehtelijan – ryhmässä huijari jää kiinni helpommin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Joillain ihmisillä on sellainen taito, että he osaavat huomata helposti jos toinen valehtelee heille. Toiset taas ovat niin sinisilmäisiä, että eivät osaa epäillä mitään tai ketään ja uskovat kaiken, mitä heille sanotaan.

Telegraph-lehti kertoo nyt tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten valehtelijan saa parhaiten kiinni. Uuden tutkimuksen mukaan ihmiset saavat valehtelijan helpoiten kiinni, kun he toimivat ryhmässä.

Chicagon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset selvittivät ryhmissä todella tehokkaasti, jos yksi kertoi pienen valkoisen valheen tai kokonaisen vyyhdin epätotuuksia henkilökohtaista hyötyä tavoitellakseen.

Ihminen ei osannut käyttää omaa arviointikykyään niin tehokkaasti hyödykseen yksin kuin keskustelemalla muiden kanssa. Tutkimusta johtanut Nicholas Epley kertoi, että ryhmän hyöty käy keskustelun todella tehokkaassa prosessissa ilmi.

Koehenkilöt liittivät toisen henkilön johtopäätökset omiin havaintoihinsa ja muodostivat lopulta yhdessä suuremman kokonaisuuden eli totuuden, jonka takana kaikki seisoivat.