Putosiko kännykkä veteen? Tässä tehokas apuväline

Digi · Annika Kela

Monet tietävät, että veteen pudonneen älypuhelimen pelastamisessa ripeys on valttia. Yhtenä tehokkaana puhelimen pelastus- ja kuivausapuna on pidetty riisiä, sillä riisi imee puhelimen sisästä kosteutta ja usein palauttaa puhelimen toimintaan.

BBC Focus-tieteislehti on äskettäin julkaissut artikkelin, jonka mukaan riisi ei olekaan tehokkain keino puhelimen kuivattamiseen. Tehokkain keino on puhdas alkoholi, eli pirtu. Tutkijoiden mukaan alkoholi poistaa puhelimesta veden, epäpuhtaudet ja mineraalijäämät niin sisältä kuin ulkoa.

Sen sijaan riisin avulla kuivatuista puhelimista poistuu vain vesi. Kun puhelimen kastaa alkoholissa, se puhdistuu ja kuivuu tehokkaammin. Tutkijat muistuttavat, että puhelimen kuivaamiseen soveltuva alkoholi on nimenomaan pirtu, eikä puhelinta suositella huuhdeltavaksi esimerkiksi vodkalla.