6 asiaa, jotka muokkaavat ihmisen persoonaa

Terveys · Annukka Heikkilä

Ihmisen persoona on yhdistelmä biologisia seikkoja, geenejä ja sitä, millaisen kasvatuksen hän on saanut. On olemassa kuitenkin pieniä elämän tapahtumia ja asioita, jotka voivat vaikuttaa ihmisiin joko henkisesti tai fyysisesti muuttaen persoonaa pysyvästi.

Metro-lehti listasi kuusi tapahtumaa tai asiaa, jotka voivat muuttaa ihmisen persoonaa.

1. Elinluovutukset

On olemassa useita kirjattuja tapauksia, joissa elinluovutuksen vastaanottanut henkilö kokee persoonansa muuttuneen. Asiaa on selitelty elimen solumuistilla, joka yhdistyy luovutuksen saajan kehoon. Luovutuksen saaneiden mieltymykset, harrastukset, makuaisti ja seksuaaliset halut ovat voineet muuttua. Eräässä tapauksessa kahdeksanvuotias tyttö alkoi näkemään unia elimenluovuttajan murhatapahtumista, ja auttoi poliisia ottamaan syyllisen kiinni.

2. Ovulaatio

Naisen käytös ja jopa mieltymykset miesten suhteen voivat muuttua ovulaation aikana. Hedelmällisyytensä huipulla olevat naiset arvostavat miehissä stereotyyppista maskuliinisuutta kuten vahvaa leukaa, lihaksikasta vartaloa, matalaa ääntä ja dominoivaa käytöstä. Kuukautisten aikaan nainen saattaa viehättyä miehissä enemmän herkistä ja feminiinisistä puolista.

3. Taikasienet

Taikasienten on tutkittu muuttavan huumetta nauttineen henkilön mielen avoimemmaksi uusia kokemuksia kohtaan. Taikasienet tekivät henkilöistä myös syvällisempiä ja itseään havainnoivia. Pitkään taikasieniä käyttäneiden koko elämänkatsomus muuttui.

4. Tulehdukset

Noin 65 tulehduksen synnyttämää mikrobia on yhdistetty ihmisten mielenterveyteen ja persoonan muuttumiseen. Esimerkiksi punkin aiheuttama borrelioosi saattaa muuttaa ihmisten persoonaa masentuneiksi, väkivaltaisiksi ja itsetuhoisiksi.

5. Aivoleikkaukset

Riippuen siitä, mitä osaa aivoista leikataan, leikattavana ollut henkilö voi operaation jälkeen olla aggressiivisempi, tunteellisempi, impulsiivisempi tai kokea masennusta ja pakko-oireita.

6. Työttömyys

Työttömyys vaikuttaa yllättävän paljon ihmiseen ja pitkäaikaistyöttömyyden on tutkittu muuttavan myös ihmisen persoonaa pysyvästi. Noin vuoden kestänyt työttömyysaika on tutkitusti vaikuttanut ihmisiin muuttaen heitä myöntyväisemmiksi, yhteistyökykyisemmiksi, tunnollisemmiksi ja avoimemmiksi. Työttömät voivat myös kokea masennusta.