Roskaruoka ei vain lihota – lisäksi myös tyhmentää!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni tietää varmasti tunteen, kun pikaruoan tai sokeripitoisten herkkujen jälkeen tuntee olevansa ”sokerihumalassa” tai ”hiilarihumalassa”. Olotila näyttäisi pitävän tieteellisten tutkimusten mukaan harvinaisen hyvin paikkaansa.

Takepart-sivuston uutisoiman tutkimuksen tulokset kertovat nimittäin roskaruoan kirjaimellisesti tyhmentävän ihmisiä. Oregon State University -yliopiston tutkijat huomasivat, että rasvapitoisten ja sokeristen herkkujen, eli roskaruoan, syöminen tyhmentää ihmistä.

Pikaruoan nauttiminen heikensi aivojen kognitiivista joustavuutta ja reagointinopeutta tilanteiden muuttuessa. Tutkimus oli tehty hiirillä, joiden ruokavalio oli muutettu neljän viikon ajaksi sisältämään enemmän rasvaa ja sokeria. Neljä viikkoa kestäneen rasvaisen ja sokerisen ruokavalion jälkeen hiiret eivät enää kyenneet tekemään tehtäviä, joita olivat aiemmin tehneet.

Hiirten aivot eivät myöskään toimineet enää normaaliin tapaan palapelien kohdalla eivätkä ne osanneet enää ratkoa samoja palapelejä kuin aiemmin. Ennen tärkeää työpalaveria tai -haastattelua ei kannata siis käydä syömässä hillomunkkia tai hampurilaisateriaa, että aivot pysyvät normaalissa vireessä.