Tutkimus: Ylipainoisilla on parempi hajuaisti

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijat ovat saaneet selville, että ylipainoisilla ihmisillä on herkempi ja yksityiskohtaisempi hajuaisti kuin esimerkiksi normaalipainoisilla. Tarkan ja tavallista paremman hajuaistin epäillään olevan myös osittainen syy ylipainoon, sillä kohtuullinen syöminen on paremman hajuaistin kohdalla hankalampaa.

Metro-lehti kertoo Yalen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan korostunut hajuaisti ja kyky erilaisten tuoksujen kuvittelemiseen oli yhteydessä mielitekoihin ruoan suhteen. Tutkimuksen aikana huomattiin, että ylipainoisilla henkilöillä kaikilla oli todella herkkä ja yksityiskohtainen hajuaisti, joka ajaa heidät helpommin tiettyjen ruokien himoamiseen.

Vahvan ja elävän mielikuvan luomisesta löydettiin suora yhteys mielitekoihin ja ruokahimoihin pyytämällä tutkittavana olleita henkilöitä kuvittelemaan tiettyjä ruokia, niiden tuoksuja ja ulkonäköä. Henkilöt, joilla oli korkeampi painoindeksi, onnistuivat tehtävässä huomattavasti paremmin kuin hoikemmat henkilöt.