Optinen harha ihmetyttää – näetkö banaanin keltaisena?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Keväällä monia ihmetytti sosiaalisessa mediassa leviävä kuva mekosta, jonka värit osa ihmisistä näki tummansinisinä ja kultaisina, osa kultaisina ja valkoisina ja jotkut näkivät värejä näiden väliltä. Kuvaa seliteltiin monin teorioin siitä, miten silmät näkevät värit eri valossa ja miten aivot ymmärtävät ne.

Nyt YouTube-videolla nähdään tutkija Kenneth Morehousen tekemä video, jonka pitäisi todistaa, että väri on myös mielentuote. Videon nimi on Zebra Rainbow, ja siinä välähtelee mustavalkoisia kuvia banaaneista vaaleissa ja tummissa sävyissä. Kun kuvat liikkuvat tietyssä rytmissä, katsoja alkaa näkemään banaanin keltaisena.

Valkoinen on väri, jonka ihminen havaitsee nähdessään kaikki värit yhtä aikaa. Kennethin videolla kuvat vaihtuvat tietyn rytmin mukaan, mikä aiheuttaa banaanin näkemisen keltaisena. Metro-lehden mukaan banaani voi alkaa näyttämään myös vihreältä jos videon katsoo monta kertaa.

Video tulee katsoa kirkkaalta näytöltä hämärässä huoneessa, että sen vaikutus on vahvimmillaan. Videon katsomista ei suositella henkilöille, joilla on epilepsia tai jotka ovat herkkiä välähteleville valoille ja kuville.