Ulkonäkö vaikuttaa oikeuden tuomioihin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset arvioivat ja tuomitsevat toisiaan todella nopeasti pelkän ulkonäön perusteella. Nyt uusi tutkimus todistaa, että ulkonäöllä on vaikutusta myös oikeudenkäynnissä ja rikollisten saamien rangaistusten pituuksissa.

Toronton yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmisen kasvojen muoto ja perusilme vaikuttavat siihen, millainen tuomio rikoksesta lankeaa. Tutkimusta johtanut John Paul Wilson kommentoi Metro-lehden mukaan, että kasvojenpiirteiden luotettavuudella on iso merkitys sen suhteen, miten pahana heitä pidetään ja millaisen tuomion he saavat.

Ihmistä pidetään Wilsonin mukaan epäluotettavana, jos hänen suupielensä osoittavat perusilmeessä alaspäin. Levossa ylöspäin kohoavat suupielet ovat taas merkki luotettavuudesta ja rehellisyydestä.

Tutkimuksessa 200 vapaaehtoista arvosteli 700 rikollisen pidätyskuvat. Heidän piti arvostella kuvat asteikolla yhdestä kymmeneen niin, että pieni numero tarkoitti epäluotettavuutta ja kymmenen todella luotettavalta vaikuttavaa.

Wilson huomasi, että testihenkilöiden ulkonön perusteella tehdyt arviot ja rikollisten saamat tuomiot kävivät yksi yhteen. Epäluotettavilta näyttävät vangit oli tuomittu kovemmilla rangaistuksilla kuin ne, jotka ihmiset arvostelivat luotettaviksi.