Nerokasta! Vanhoista hedelmistä tehdään nyt käsilaukkuja

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Fruitleather Rotterdam -niminen yritys koostuu valmistuvista suunnittelijoista, jotka keksivät hyötykäyttää hedelmä- ja vihannesjätteitä. Uuden ja salaisen tekniikan avulla he muuntavat jätteet nahankaltaiseksi materiaaliksi, josta valmistavat asusteita.

Projekti sai alkunsa koulutehtävästä, joka kasvoi kokonaiseksi yritykseksi. Yliopiston ulkopuolella oli hedelmiä ja vihanneksiä myyvä tori, minkä avulla opiskelijat saivat nerokkaan idean. He näkivät joka päivä, miten paljon myymättömistä hedelmistä ja vihanneksista syntyi jätettä.

Jätteen hävittäminen maksaa myyjille, minkä vuoksi moni viekin jätteen salaa johonkin kiellettyyn paikkaan. Opiskelijat päättivät auttaa myyjiä hävittämään jätteen. Fruitleather Rotterdam ei halunnut kertoa tarkasti, miten nahka jätteestä valmistetaan, mutta paljasti Metro-lehdelle eri työvaiheet.

Ensin hedelmät ja vihannekset muusataan, minkä jälkeen ne kuivataan, keitetään ja rullataan litteäksi nahkankaltaiseksi levyksi. Hedelmänahkasta valmistetaan esimerkiksi laukkuja ja erilaisia asusteita, ja opiskelijat toivovatkin saavansa vielä jokin päivä ison muotitalon kanssa sopimuksen.