Kannabis-artikkeli oli liikaa – Venäjä estämässä pääsyn Wikipediaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän hallinto on määrännyt maan internet-palveluntarjoajat estämään pääsyn Wikipedian venäjänkieliseen artikkeliin, joka käsittelee Charas-nimistä hasistyyppiä. Päätös saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että maan asukkailta kielletään kokonaan pääsy Wikipediaan.

Wikipedia käyttää https-protokollaa, joka tekee sivuston yksittäisten artikkelien pääsyn estosta vaikeaa. Internetiä Venäjällä valvova Roskomnadzor on ilmoittanut, että maan johto saattaa evätä kansalaisiltaan kokonaan pääsyn venäjänkieliseen Wikipediaan, mikäli Charasia käsittelevä artikkeli ei katoa sivustolta.

Reuters-uutistoimiston mukaan tapaus sai alkunsa aikaisemmin tänä vuonna, kun Astrahan kaupungissa toimiva tuomioistuin päätti artikkelin kieltämisestä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjän oikeuslaitos on puuttunut Wikipedian sisältöön.

Pietarissa toimiva, Boris Jeltsinin nimeä kantava presidentillinen kirjasto alkoi viime vuonna työstämään Venäjälle omaa, virallista Wikipedian kaltaista sivustoa. The Independent -sivuston mukaan palvelusta halutaan luoda vaihtoehto ”epäluotettavalle” amerikkalaisvastineelle.