Maailmanhistorian karmaisevin sääennustus: ”Ihmiset ja eläimet kuolevat varmasti…”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sääennustukset sisältävät usein melko arkisia termejä ja varoitukset liittyvät lähinnä kovaan tuuleen tai voimakkaisiin ukkosmyrskyihin. Tilanne oli kuitenkin täysin toinen 10 vuotta sitten, kun hurrikaani Katrina oli iskemässä Yhdysvaltoihin. Silloin eräs meteorologi päätti toimia.

Yhdysvaltojen National Weather Servicen meteorologi Robert Ricks huomasi, että kehittymässä oli historiallisen raju myrsky ja että tavanomaiset varoitukset eivät olisi riittäviä saamaan ihmiset ymmärtämään tilanteen vakavuus. Hurrikaani Katrina on edelleen eniten uhreja vaatinut hurrikaani Yhdysvaltain historiassa, sillä se vaati yli 1.800 ihmisen hengen.

Meteorologi päätti tehdä poikkeuksellisen karun sääennustuksen, joka on julkaistu Katrinan kymmenvuotispäivän merkeissä uudelleen. Karmaisevalla ennustuksellaan Ricks tuli pelastaneeksi suuren määrän ihmishenkiä, kun he ymmärsivät millainen luonnonvoima oli iskeytymässä maahan.

– Hurrikaani Katrina… Suurin osa alueesta asuinkelvotonta jopa viikkoja… Valtaosa rakennuksista käyttökelvottomiksi… Kaikki puurakenteiset talot tuhoutuvat… Betonirakennukset kärsivät vakavia vaurioita… Hurrikaani lennättää ilmassa raskaita esineitä. Ihmiset ja eläimet kuolevat varmasti niiden osuessa… Sähkökatkokset kestävät jopa viikkoja… Suurin osa puista katkeaa tai irtoaa juurineen, Robert Ricks muun muassa kirjoitti ennustuksessaan.

Sittemmin poikkeuksellisen karua kieltä on käytetty muun muassa Sandy-hurrikaanin edellä New Yorkissa. Silloin meteorologi Gary Szatkowski julkaisi henkilökohtaisen vetoomuksen evakuoinnin puolesta. Hän vetosi evakuoinneista kieltäytyneisiin sillä, että heidän tulee välittömästi poistua kaupungista rakkaimpiensa tähden.

National Weather Service
National Weather Service