Tutkimus: Pettäminen voi kulkea suvussa!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Parisuhteita ja puolison pettämistä on tutkittu jonkin verran, mutta edelleenkään ei ole varmuutta siitä, mikä saa ihmisen pettämään puolisoaan. Jotkut voivat puhua pettäjägeeneistä, mutta uusi tutkimus kertoo, että syy pettämiseen voikin löytyä oman perheen sisältä.

Teksasin teknillinen yliopisto teki yhdessä Nevadan yliopiston kanssa tutkimuksen, jossa he kysyivät 300 opiskelijalta, ovatko he koskaan pettäneet tyttö- tai poikaystäväänsä. Tämän jälkeen opiskelijoilta kysyttiin, ovatko heidän vanhempansa pettäneet toisiaan. Kävi ilmi, että vanhempien syrjähypyt ovat yhteydessä siihen, millä todennäköisyydellä heidän lapsensa tulevat pettämään puolisoaan.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että lähes puolet pettämisen myöntäneistä nuorista aikuisista oli vastannut myös tietävänsä vanhempiensa pettäneen toisiaan. Opiskelijoiden moraalikäsitykset eivät kuitenkaan eronneet toisistaan, ja kaikki tiesivät pettämisen olevan todella väärin. Hyvistä moraalikäsityksistä huolimatta toisiaan pettäneiden vanhempien lapset pettivät kumppaniaan kaksi kertaa todennäköisemmin.

Pettäjägeenin olemassaoloa on mietitty, mutta sitä ei olla vielä kunnolla pystytty todistamaan. Metro-lehden mukaan vanhempien pettäminen on kuitenkin voinut muuttaa lasten suhtautumista sitoutumiseen. Myös epävakaa koti vaikuttaa nuoriin ja voi vaikeuttaa heidän parisuhteitaan myöhemmällä iällä.