Esikoisena syntyneillä naisilla suurempi riski ylipainoon

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Esikoiset saattavat saada enemmän vapauksia ja huomiota kuin nuoremmat sisarukset, mutta ensimmäisenä lapsena olemiseen liittyy myös terveysriski. Tuoreen tutkimuksen mukaan esikoisena syntyneet naiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin heidän nuoremmat sisaruksensa.

Huffington Post -sivusto kertoo Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin noin 13.500 siskosparia. Tutkimuksen tuloksista huomattiin, että esikoisena syntynyt nainen oli nuorempaan siskoonsa verrattuna 29 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä ylipainoinen ja 40 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä sairaalloisen lihava.

Syntyessään esikoinen on saattanut painaa vähemmän kuin hänen jälkeensä syntynyt tyttövauva, mutta syntymäpaino ei kerro tässä tapauksessa vielä mitään. Esikoisena syntyneillä naisilla esiintyvää ylipainoa ei olla pystytty vielä varmasti selittämään tieteen keinoin, mutta vastauksen uskotaan löytyvän kohdusta.

Tutkijat epäilevät, että esikoisten taipuvaisuus ylipainoon on kytköksissä siihen, että istukkaan ei ole ensimmäisen raskauden aikana virrannut samalla tavalla verta kuin myöhempien raskauksien aikana. Niukempi verenkierto istukassa on voinut rajoittaa sikiön ravinnonsaantia, minkä vuoksi esikoisena syntyneen keho pyrkii jatkossakin hyödyntämään kaiken saamansa ravinnon ja sen vuoksi myös varastoimaan sen itseensä.