Tutkimus: Homotutka on urbaani legenda

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisten lokeroiminen ja arvosteleminen erilaisten stereotypioiden mukaan on väärin. Siinä tapauksessa, että stereotypioihin perustuvasta arvostelemisesta käytetään homotutka-termiä ja kuudetta aistia, arvostelemisesta tuleekin yllättäin sallittua.

Osa ihmisistä voi väittää pystyvänsä tunnistamaan ihmisen seksuaalisen suuntautumisen jo kaukaa. Ihmiset käyttävät tällaisesta taidosta nimitystä homotutka, mutta uusi tutkimus on kuitenkin todistanut, että termi perustuu pelkkään arvostelemiseen erikoisten kykyjen ja aistien sijaan.

Journal of Sex Research -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan joidenkin ihmisten väittämää homotutkaa ei ole olemassakaan.

Ihmisen seksuaalisen suuntautumisen pystyy varmasti nopeasti arvioimaan sen perusteella, vaikuttaako hän kiinnostuneelta tai mitä hänen elekielensä viestii. Tutkimuksen tehnyt William Cox sai kuitenkin selville, että todella monen homotutka perustui alitajuisesti stereotypioihin siitä, millainen esimerkiksi homo tai lesbo on ja miten he pukeutuvat tai puhuvat.