Asiantuntijat tyrmäävät poliisin arvion 30 000 mielenosoittajasta: ”Reilusti yläkanttiin”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa järjestettiin eilen laajamittainen palkansaajajärjestöjen poliittinen mielenilmaus. Helsingin Rautatientorille odotettiin AKT:n ja useiden medioiden mukaan etukäteen jopa yli 100.000 mielenosoittajaa, mutta toisin kävi. Poliisi arvioi mielenosoittajien määräksi 30.000, mutta nyt arvio on osoittautunut reilusti ylimitoitetuksi.

Tapahtumajärjestäjät ja tapahtumien turvallisuudesta vastaavat tahot arvioivat työkseen tapahtumien ihmismassoja. Ammattilaiset voivat helposti verrata näkemiään väkimääriä myytyjen lippujen määriin, joten he ovat merkittävästi viranomaisia harjaantuneempia arvioimaan suuria ihmismassoja.

Kuvakaappaus: YLE Uutiset 18.9.2015
Kuvakaappaus: YLE Uutiset 18.9.2015
Kuvakaappaus: YLE Uutiset 18.9.2015, merkinnät toimituksen
Kuvakaappaus: YLE Uutiset 18.9.2015, merkinnät toimituksen

Satojen yleisötapahtumien, konserttien ja festivaalien sekä muun muassa jääkiekon jättimäisten MM-kultajuhlien turvallisuudesta vastanneella Ville Ketosella on ainoana Suomessa tapahtumaturvallisuuden kansainvälinen tutkinto. Stara pyysi häneltä arviota Rautatientorin mielenosoituksen väkimäärästä paikalta julkaistun kuvamateriaalin ja erityisesti YLE Uutisten esittämien ilmakuvien perusteella.

– Mediassa julkaistujen video- ja valokuvien perusteella Rautatientorilla ja sen lähiympäristössä on yhtäaikaisesti ollut enintään 17.000 – 20.000 ihmistä. 30.000 on reilusti yläkanttiin, Ville Ketonen arvioi.

Tapahtumajärjestäjä Arde Jokinen on arvioinut työkseen väkimääriä jo parikymmentä vuotta järjestäessään kymmeniä festivaaleja, konsertteja ja urheilutapahtumia. Myös hänen arvionsa Rautatientorin väkimäärästä eroaa merkittävästi poliisin esittämästä.

– Mielestäni tuossa on korkeintaan 15.000 ihmistä, Arde Jokinen arvioi.

Turvallisuuspäällikkö Ari Kuusela on vastannut vuosien ajan lukuisten suurten tapahtumien ja festivaalien, kuten muun muassa Tammerfestin ja Blockfestin, turvallisuudesta. Hän on samoilla linjoilla Jokisen ja Ketosen kanssa.

– Tuossa näyttäisi olevan lavan edessä vähän tiiviimmin noin 15.000 ihmistä ja ympärillä väljästi noin 5.000 ihmistä. Tuossa kuvassa on siis maksimissaan 20.000 ihmistä, Ari Kuusela arvioi.

Mielenilmauksesta on käytetty mediassa laajasti termiä ”suurmielenosoitus”, mutta ammattilaisten arviot tapahtuman väkimäärästä asettavat termin kuitenkin kyseenalaiseksi. Suomessa järjestetään kesäisin useita festivaaleja, joissa samanaikaisesti paikalla olevien ihmisten määrä on huomattavasti suurempi kuin Rautatientorilla perjantaina.