Elämäntyyli voi viedä naisilta hiukset päästä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljäsosa yli 25-vuotiaista naisista kärsii hiustenlähdöstä tai jopa kaljuuntumisesta. Luku on noussut vuosien saatossa huimasti, sillä aiemmin hiusten ennenaikaisesta ohenemisesta kärsi noin yhdeksän prosenttia Iso-Britanniassa asuvista naisista.

Tutkijoiden mukaan naisten huonot elämäntavat ovat syypäänä muutokseen. Tutkimuksessa tarkasteltiin 2.000 yli 25-vuotiaan naisten tilannetta hiustenlähdön osalta. Tutkimusta johtanut Philip Kingsley kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että naisten hiuksiin vaikuttavat suuressa määrin elintavat, jotka ovat vuosi vuodelta huonontuneet.

Ohentuneet hiukset ovat saaneet naiset stressaantumaan entisestään, mikä huonontaa tilannetta entisestään. Kingsley kertoo, että hiusten ohenemiseen ja lähtemiseen vaikuttavat muun muassa ehkäisypillerit, stressi, prosessoidut ruoat ja lyhytkestoiset dieetit.

Ehkäisypillerit ovat saaneet aikaan oikean hiustenlähdön epidemian niiden sisältämien hormoonien vuoksi, mikä saa Kingsleyn varoittamaan keltarauhashormonien vaikutuksista naisen kehoon.

Joidenkin ehkäisypillereiden keltarauhashormonit käyttäytyvät naisen kehossa testosteronin tavoin ohentaen hiuksia samalla tavalla kuin miehilläkin. Testosteronin aiheuttama hiustenlähtö kasvattaa ja vahvistaa karvoja kuitenkin muualla kehossa, minkä vuoksi hiustenlähdöstä kärsivät naiset voivat kokea, että heidän jalka- käsi- tai kainalokarvankasvunsa on kiihtynyt.