Some-riippuvuudesta on myös hyötyä

Digi Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaaliseen mediaan liittyen on tehty paljon tutkimuksia, joiden mukaan se vaikuttaa ihmisten elämään monien syiden vuoksi negatiivisesti. Sosiaalinen media saattaa luoda mielikuvia ystävistä, jotka eivät ole aitoja ja saada monet ystävyyssuhteet hiipumaan, koska enää ei tarvitse oikeasti olla yhteydessä saadakseen tietää mitä toiselle kuuluu.

Sosiaalinen media on kuitenkin tätä päivää ja onneksi siihen koukuttumisella on myös hyviä puolia. Kaliforniassa tehdyn tutkimuksen mukaan sosiaalinen media välittää tunnetiloja. Myös kasvotusten käydyt keskustelut välittävät tunnetiloja, mutta tutkimuksen mukaan positiiviset tunteet tarttuvat sosiaalisen median kautta tehokkaammin.

Negatiiviset päivitykset lisäsivät jonkin verran ystäväpiirin negatiivisia päivityksiä, mutta positiiviset tilapäivitykset lisäsivät positiivisten päivitysten määrää lähes kaksinkertaisesti.

Sosiaalinen media antaa ihmisille kuuluvuuden tunteen. Onnellisten uutisten, tapahtumien tai kuvien jakaminen antaa ystäville tunteen kuin he olisivat olleet mukana tilanteessa ja henkilön tärkeissä tapahtumissa, koska saavat kommentoida niihin. Queenslandin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan mitä enemmän ihmiset pitävät ystäviensä tilapäivityksistä, sitä onnellisemmaksi he tekevät ystävänsä.

Facebookin ja erilaisten kuvasovellusten myötä ihmiset ovat alkaneet dokumentoimaan erilaisia tapahtumia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vanhemmilla sukupolvilla oli vain tärkeimmistä hetkistä muutamia haalistuneita kuvia, minkä lisäksi he elivät tapahtumaa uudelleen pelkän muistinsa varassa. Tällä hetkellä kuvien ja videoiden ottaminen ja jakaminen on helpompaa kuin koskaan ja ihmiset haluavat ottaa kuvan muistoksi lähes kaikesta.

Sosiaalinen media tekee ihmisistä tietoisempia. Tuoreet uutiset, tapahtumat ja mielipiteet leviävät verkossa todella nopeasti ja Facebookin uutisvirran jatkuva päivittäminen pitää ihmiset todella tietoisina uusista tapahtumista. Sosiaalisen median avulla ihmiset voivat jakaa myös omaa osamistaan ja ilmoituksia vapautuneista työpaikoista. Työtä pystyy hakemaan myös erilaisten niille sopivien alustojen, kuten LinkedInin, avulla.