Tutkimus: Ruokakuvien katsominen lihottaa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni voisi ajatella, että ruokakuvien katseleminen on harmitonta hupia. Useimmat henkilöt kuvaavat ruokaansa, julkaisevat ruokakuvia tai seuraavat vähintään yhtä Instagram-tiliä, jossa julkaistaan päivittäin kuvia todella herkulliselta näyttävistä annoksista. Uusi tutkimus kuitenkin kertoo, että kuvien katsominen lihottaa.

Kun ihminen näkee todella herkullisia kuvia ruoka-annoksista, hän saattaa ajatella haluavansa ruokaa. Ihminen voi kokea itsensä nälkäiseksi, vaikka hän periaatteessa tietäisi, että on syönyt hetki sitten eikä voi oikeasti olla nälissään. Tämä tunne ei kuitenkaan ole pelkästään psykologinen vaan kuvia katsoessa siitä tulee myös fysiologinen.

Herkullisen kuvan nähdessään ihmisen keho alkaa erittämään sylkeä, kiihdyttämään aineenvaihduntaa, vauhdittamaan suolen tyhjäämistä ja valmistautumaan kaikin tavoin siihen, että seuraavaksi syödään. Vaikka kuvassa näkyvää ruokaa ei olisikaan tarjolla, kuvia katsonut henkilö alkaa nopeammin tuntemaan itsensä nälkäiseksi ja menee syömään. Näin ollen hän nauttii kuvien vuoksi enemmän turhia ja ylimääräisiä kaloreita päivän aikana.

Ruokakuvien katsomisen vaikutukset eivät ole kaikilla samanlaiset tai yhtä vahvat. ScienceDirect-sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan kuvien aiheuttama reaktio on kaikkein vahvin hieman ylipainoisilla ihmisillä. Monet kokkiohjelmia rakastavat ovat varmasti samaa mieltä sen kanssa, että ruokaohjelmia ei voi katsella ilman hyvää ateriaa tai naposteltavia. Nyt tiedämme syyn miksi.