Makkara ja pekoni aiheuttavat syöpää – tämä määrä päivässä riittää!

Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Monille suomalaisille kesä on grillauksen kulta-aikaa. Makkaraa, pekonia ja muuta punaista lihaa kulutetaan suuria määriä viikoittain ja joskus jopa päivittäin. Ensi kesänä kannattaa kuitenkin hieman katsoa mitä grillissä valmistetaan, sillä makkara ja muut prosessoidut lihat aiheuttavat syöpää.

WHO, eli maailman terveysjärjestö, on lisännyt makkaran, pekonin ja muut prosessoidut lihatuotteet syöpää selvästi aiheuttavien aineiden listalle. Samalla listalla on mukana myös esimerkiksi tupakka. Luokituksen takana on terveysjärjestön alainen syöväntutkimuslaitos IARC, joka on yhdistänyt tuloksia peräti 800 eri tutkimuksesta ja tehnyt niiden perusteella omat päätelmänsä lihatuotteiden käytön seurauksista.

IARC:n mukaan lihatuotteiden runsaalla käytöllä on yhteys erityisesti suolistosyöpiin, kuten paksusuolen tai peräsuolen syöpään. Tutkimusten mukaan jo 50 grammaa lihaa päivässä nostaa syöpäriskiä peräti 18 prosenttia. Prosessoidut lihat ovat nyt siis selvästi syöpää aiheuttavien tuotteiden luokassa. Myös prosessoimattoman punaisen lihan ja syöpien välillä on yhteys, mutta se ei ole niin ilmeinen kuin prosessoiduilla lihatuotteilla.