Psykologi: ”Näin näytät muiden silmissä tyhmältä”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihminen haluaa olla hauska, älykäs ja nokkela, mutta kukaan ei varmasti halua näyttää tyhmältä muiden silmissä. Psykologi paljastaa millaista käytöstä muut ihmiset pitävät useimmiten tyhmänä, ja miten ihmiset antavat muille tyhmän vaikutelman itsestään.

Tyhmyys ei liity mitenkään älykkyysosamäärään, joka voi henkilöllä olla normaalia korkeampikin siitä huolimatta, että muut ihmiset pitävät häntä tyhmänä käytöksen perusteella. Balazs Aczel -niminen psykologi kertoi Washington Post -lehden mukaan, että suurin virhe on luulla itsestään liikoja.

Ihmiset, jotka näyttävät liian itsevarmoilta ja päätyvät lopulta yliarvioimaan omat kykynsä epäonnistumalla, vaikuttavat muiden silmissä kaikkein tyhmimmiltä.

Ihmiset luokittelevat alitajuisesti tyhmäksi myös sellaisen ihmisen, jolla huomaavat olevan ongelmia itsehillinnän kanssa. Jos ihminen on riippuvainen alkoholista, koukuttunut peleihin tai esimerkiksi kykenemätön hillitsemään itseään ruoan ja herkkujen edessä, muut ihmiset luokittelevat kontrolloimattomuuden nopeasti tyhmyydeksi.

Kolmas ominaisuus, jonka ihmiset luokittelevat nopeasti tyhmyydeksi, on hajamielisyys. Hajamielisyyttä on kahdenlaista. Joko henkilö tekee epähuomiossa jonkin virheen tai sitten unohtaa täysin tehdä asian, joka on muiden mielestä itsestäänselvyys, kuten esimerkiksi auton tankkaaminen. Tankin korkin auki unohtaminen epähuomiossa on tyhmää, minkä lisäksi tankkaamisen unohtaminen kokonaan luokitellaan myös tyhmyydestä osoittavaksi hajamielisyydeksi.