Isyystesti paljasti – isä olikin lastensa setä!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Washingtonissa asuva pariskunta sai vuonna 2014 lapsen hedelmällisyyshoitojen avulla. Rutiininomaisesti lapsen synnyttyä suoritettu isyystesti kuitenkin ihmetytti pariskuntaa, sillä testin mukaan mies ei olisikaan lapsen isä. Vanhemmat syyttivät klinikkaa virheestä, mutta lisätestien jälkeen syy erikoiseen testitulokseen viimein paljastui.

34-vuotias isä sai omituisen isyystestin vuoksi tehtyjen muiden kokeiden avulla tietää, että hänen lapsensa dna on peräisin kaksoisveljeltä, joka on kuollut kohtuun. Tuore isä sai kuulla, että hänen kanssaan kohdussa on elänyt myös kaksoisveli, joka menehtyi raskauden alkutaipaleella.

Kaksoisveljen kuoltua kohtuun sikiön solut ovat tietyiltä osin yhdistyneet miehen kanssa. Tämän vuoksi miehen spermassa oleva dna on erilainen kuin hänen muun kehonsa dna, koska sperman dna on peräisin kuolleelta kaksoisveljeltä.

Aluksi vanhemmat olivat syyttäneet klinikkaa siitä, että he olisivat käyttäneet vaimon hedelmöittämiseen väärää spermaa. Lääkäri Barry Star keksi kuitenkin Daily Mail -lehden mukaan ehdottaa, että dna:n perusteella tehtäisiin sukututkimus. Tutkimuksesta kävi ilmi jotain yllättävää, sillä mies osoittautui olevan geeniperimältään lapsensa setä.

Tulosten paljastuttua Barry Starr alkoi epäilemään, että miehellä on ollut kohtuun kuollut kaksoisveli, jonka dna on siirtynyt miehen spermaan. Hän oli oikeassa. Tämä tapaus on ensimmäinen, jossa mies olisi kohtuun kuolleen kaksosen vuoksi epäonnistunut isyystestissä.

Tapaus ei kuitenkaan ole täysin ainut laatuaan. Aiemmin bostonilainen nainen nousi uutisotsikoihin, sillä hänen lapsensa eivät dna:n perusteella olleet naisen omia. Kävi kuitenkin ilmi, että naisen munasarjojen dna oli erilainen kuin syljestä otetun näytteen.