Viinaralliauto esiteltiin – vauhdittaa alkoholilain käsittelyä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Facebookista noin kaksi vuotta sitten alkunsa saanut yli 33.000 jäsenen Tolkku käteen -yhteisö perustettiin luomaan painetta vapaamman alkoholipolitiikan puolesta. Nyt yhteisö on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan, jossa rakenneaan verkkoon virtuaalinen Viinaralliauto.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti kolme viikkoa sitten alkoholilain uudistusta koskevan kuulemistilaisuuden, johon kutsun saivat raittius- ja terveysjärjestöjen sekä elinkenoelämän edustajat. STM:n tavoitteena on saada sosiaalisen paineen takia jo vuosia siirtyneen lain ensimmäinen versio lausuntokierrokselle ensi vuoden helmikuussa.

Viinaralliauto-kampanjalla pyritään herättämään niin kansalaisia kuin päättäjiä huomioimaan mitä uuden alkoholilain tulisi pitää sisällään. Viinaralliauto tuhotaan symbolisesti kansalaistilaisuudessa alkoholilain lähtiessä lausuntokierrokselle.

Tolkku käteen -yhteisön mukaan vuoden alussa voimaantulleet mietojen juomien mainontaa koskevat säännökset yllättivät myös päättäjät. Lukuisat tiukentavien sääntöjen puolesta äänestäneet peruivat jälkikäteen kantansa huomattuaan mitä asia käytännössä merkitsee. Tolkku käteen -yhteisön kampanjassa ajamat asiat ovat seuraavat:

– Panimoille ulosmyyntioikeus suoraan valmistuspaikalta.– Enintään 22 prosenttia vahvat juomat päivittäistavarakauppoihin.– Alkoholiveron laskeminen ja sen myötä viinarallin lopettaminen.– Ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen.– Ravintoloiden arvonlisäveron alentaminen myös juomatuotteilta.