Britanniassa nopeasti käveleville oma kaista – sopisi myös Suomeen?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni turhautuu joutuessaan hitaasti kävelevien ihmisten taakse varsinkin silloin, kun itse on kiireessä. Uuden Britanniassa tehdyn kyselyn mukaan 47 prosenttia vastanneista piti kaikkein ärsyttävimpänä asiana kaduilla ja myymälöissä hitaasti käveleviä ihmisiä.

Liverpoolissa kokeillaan ensimmäistä kertaa Fast Track -kaistaa, joka on tarkoitettu kovempaa vauhtia käveleville jalankulkijoille. Nopeiden jalankulkijoiden oma kaista on otettu marraskuun alusta alkaen käyttöön ensimmäisenä Saint John Street -kadulla, joka on päivisin todella vilkas ja täynnä jalankulkijoita.

Argos-liikekeskuksen suorittaman tutkimuksen mukaan 69 prosenttia 16 – 24 -vuotiaista tukee ideaa kävelijöille tarkoitetusta nopeammasta kaistasta, mutta yli 55-vuotiaista vain 37 prosenttia oli sitä mieltä, että kaistalle olisi käyttöä. Kuten kyselystäkin käy ilmi, nuoret ovat kokeilusta luultavasti todella mielissään ja kokeilu voisi hyvin laajentua muillekin kaduille.

Fast Track -kaistaa kokeillaan aluksi Argos-liikkeen edustalla, josta nopea kaista jatkuu liikkeen sisälle nopeuttaen ja helpottaen kiireessä olevien shoppailijoiden päivää. Argos uskoo nopean kävelykaistan olevan tulevaisuutta ja sellainen parannus, joka tullaan luultavasti jatkossa näkemään myös muilla kaduilla.