Erikoinen sairaus tekee ihmisistä zombien kaltaisia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin Pentagonin virallisesta pelastumissuunnitelmasta zombiearmeijan hyökkäyksen varalle. Suunnitelma ei välttämättä olekaan kovin kaukaa haettu. Eläviä kuolleita liikkuu joukossamme tälläkin hetkellä, ja he sairastavat harvinaista Cotardin oireyhtymää.

Your Tango -sivusto kertoo harvinaisesta sairaudesta, jossa henkilö luulee olevansa kuollut. Kyseessä on Cotardin oireyhtymä -niminen mielenterveyshäiriö, jota sairastava uskoo olevansa eloton. Oireyhtymää sairastava henkilö saattaa myös uskoa, että hänellä ei ole ihmiselolle tärkeitä elimiä, kuten aivoja.

Ranskalainen neurologi Jules Cotard diagnosoi sairauden ensimmäistä kertaa 1800-luvun lopussa. Hänen vastaanotolleen tuli nainen, joka luuli olevansa kuollut. Sen jälkeen on kirjattu samankaltaisia tapauksia, ja tyypillinen oire on tavallisen elämän hylkääminen.

Cotardin oireyhtymää sairastavat henkilöt voivat esimerkiksi uskoa, että heidän sydämensä ei lyö tai sisäelimet mätänevät. He eivät syö, nuku tai peseydy. Lääkäri Michael Birnbaum kertoo, että hän on työskennellyt tällaisten potilaiden kanssa.

– He luulevat elävänsä joko taivaassa tai helvetissä, eivätkä he usko heidän vartalonsa toimivan normaalisti. Osa potilaista valittaa, että he ovat kuolleet sisäisesti, ja esimerkiksi maksa on mätääntynyt, Birnbaum jatkaa.

Cotardin oireyhtymä on usein yhdistetty osaksi skitsofrniaa. Potilaat kärsivät hallusinaatioista ja kuulevat ääniä. Moni oireyhtymää sairastava kärsii monitasoisesta masennuksesta ja he voivat vaipua psykoosiin. Sairautta voi parantaa psykoterapian ja lääkityksen avulla. Norjalaisen black metal -yhtyeen laulajan Per Yngve Ohlinin on epäilty kärsineen Cotardin oireyhtymästä.