300 vuotta vanha arkku avattiin – sisällä satoja 1600-luvun juoruja!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Hollannissa The Haguessa sijaitseva Museum voor Communicatie -niminen museo on onnistunut avaamaan 300 vuotta vanhan mustan arkun, jonka sisältö oli pitkään pimennossa. Arkun sisältä löytyi sadoittain toimittamattomia kirjeitä, joista suurin osa oli tarkoitettu salaisille rakastetuille.

300 vuotta vanhat kirjeet antavat eksperttien mukaan täysin ainutlaatuisen silmäyksen 1600-luvun Eurooppaan. Moni joutui pakenemaan esimerkiksi uskonnollisten vainojen vuoksi kotimaastaan, jolloin kirjeiden kirjoittaminen oli ainut tapa pitää omaan perheeseen ja rakastettuun yhteyttä.

600 sinetöityä kirjettä tullaan avaamaan ja skannaamaan tutkijoiden avulla. Kirjeissä on arvioiden mukaan kirjoitettuna skandaaleja, salaisuuksia, tunnustuksia ja juoruja. Eräässä käännetyssä kirjeessä nainen on yrittänyt ottaa ystävättärensä puolesta yhteyden hänen rakastajaansa.

Hollantilainen Pariisiin muuttanut oopperalaulaja on ystävän mukaan raskaana juutalaiselle kauppiaalle, joka asuu Hollannissa, minkä vuoksi kauppiaalta pyydetään laulajalle rahaa hänen kotiinpaluutaan varten. Kirje jäi monien muiden tavoin toimittamatta. Mirror-lehden mukaan kirjeitä ei aikoinaan toimitettu, koska vastaanottaja oli muuttanut tai ei halunnut vastaanottaa saapuvaa kirjelähetystä.