Tutkimus: Äidin suosima lapsi masentuu muita helpommin

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Perheissä, joissa on useampi lapsi, voidaan väitellä monesti siitä kuka lapsista on vanhempien suosikki. Joku voi kokea olevansa väliinputoaja, joku äidin lellikki ja toinen taas isän suosiossa. Medical News Today uutisoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan äidin lempilapsena oleminen ei välttämättä olekaan hyvä asia lapsen oman mielenterveyden kannalta.

Uuden tutkimuksen mukaan äidin suosiossa oleva lapsi sairastuu suuremmalla todennäköisyydellä masennukseen. Tutkimuksessa oli yhteensä 725 aikuista 309 eri perheestä. Tutkijat tarkastelivat aikuisten suhdetta ja läheisyyttä vanhempiinsa ja sitä, tunsivatko he olevansa nuorena äitinsä suosiossa tai kokivatko he vanhempiensa pitävän heidän sisarestaan enemmän.

Tutkimustuloksista saatiin selville, että aikuiset, jotka kokivat olevansa äitinsä suosiossa olivat masentuneempia kuin ne, jotka kokivat vanhempiensa olevan pettyneitä heihin. Vanhemmiltaan suosiota saaneiden aikuisten epäillään kokeneen enemmän paineita menestymisestä, kilpailujen voittamisesta ja suurempia epäonnistumisen tunteita tilanteissa, joissa he eivät pärjänneetkään.