Helppo niksi muuttaa epäterveelliset napostelutavat

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihminen syö sitä, mitä hän ostaa kaupasta ja mitä käsien ulottuvilta löytyy silloin kun nälkä yllättää. Uusi tutkimus kuitenkin paljastaa, että ostosten lisäksi myös sillä on vaikutusta, millaisia ruoka-aineita tai ruoanlaittovälineitä ihmiset pitävät esillä keittiöissään.

Huffington Post kertoo ruokapsykologi Brian Wansinkin tekemästä tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin ihmisten painoa suhteessa siihen, mitä he pitävät esillä keittiössään. Tutkimuksen mukaan esillä olevat ruoka-aineet, elintarvikkeet ja välineet ovat suoraan yhteydessä siihen, ovatko ihmiset normaali- vai ylipainoisia.

Ihmiset, jotka pitivät pöydällä hedelmiä, olivat noin kuusi kiloa kevyempiä kuin henkilöt, jotka pitivät hedelmiä piilossa tai heillä ei ollut niitä lainkaan. Henkilöt, joiden kotona muroja säilytettiin pöydällä silmien nähtävillä, olivat yhdeksän kiloa lihavampia muihin verrattuna.

Virvoitusjuomat vaikuttivat myös koehenkilöiden muihinkin ruokailutottumuksiin, ja virvoitusjuomia esillä säilyttävät olivatkin noin 11 kiloa painavampia kuin muut testihenkilöt. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että leivänpaahtimen esillä pitäminen vaikuttaa mielitekoihin välipaloja miettiessä, ja leivänpaahtimensa esillä säilyttävillä oli korkeampi painoindeksi kuin muilla.

Jos haluaa karistaa vyötäröltään muutaman ylimääräisen sentin, kannattaakin siis kiinnittää huomiota myös niihin asioihin, joita pitää keittiössä esillä. Ensimmäisinä parannuksina tasolta voisivat kadota paahtimet, murot ja virvoitusjuomat, joiden tilalle voisi nostaa vaikkapa hedelmäkulhon ja esimerkiksi tehosekoittimen.