Tutkitko salaa kumppanisi puhelinta? Näin yleistä se on

Digi · Terhi Piiroinen

Toisen puhelimen tutkiminen rikkoo lakia. Viestintäsalaisuuden rikkomisesta voidaan tuomita rikoslain perusteella joko sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Silti kumppanit saattavat tutkia toistensa puhelimia – ainakin salaa.

Brittiläisen vakuutusyhtiö Insurance 2go -yhtiön mukaan 41 prosenttia briteistä on kurkistanut kumppaninsa puhelimen sisältöä. Heistä 26 prosenttia on jättänyt kertomatta asiasta. On yleistä, että kumppani myös tietää puhelimen pääsykoodin ja saa siten helposti käsiinsä kaiken älylaitteella olevan datan viesteineen ja kuvineen.

Naiset lukevat eniten miestensä tekstiviestejä, kun taas miehet suuntaavat suoraan kumppanin puhelimella hänen Facebook-profiiliinsa. Kolmasosa puhelimen urkkijoista kärsii luottamuspulasta ja kertoo sen syyksi viestintäsalaisuuden rikkomiseen, Femail First uutisoi.