Vaimoja opastettiin vuonna 1955: ”Tehtäväsi on palvella aviomiestäsi”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen naisten tehtävänä oli hoitaa koti, lapset ja aviomies kuuliaisesti ja kauniilta näyttäen. Miesten tehtävänä oli pitää perheen talous tasapainossa. Vuonna 1955 julkaistussa The Good Wife’s Guide -artikkelissa kerrotaan, mitä muuta vaimon tehtäviin kuului.

Housekeeping Monthly -niminen julkaisu kertoi vuoden 1955 toukokuun numerossaan hyvän vaimon ominaisuuksista. Jokaisen yhdysvaltalaisen pikkurouvan tulee valmistaa perheelleen ateria päivittäin, ja mielellään aviomiehen mieltymysten mukaan. Ruoan on oltava valmiina viimeistään silloin, kun mies saapuu töistä kotiin.

Naisen tulee näyttää hyvältä miehen kotiin saapuessa. Hänen tulee ehostaa ulkonäköään kauniiksi, jotta mies unohtaa työasiat jo kotiovesta sisään astuessaan. Vaimon tehtävänä on hymyillä ja olla iloinen, sillä kukaan ei halua palata kotiin masentuneen mutrusuun luokse.

Kotiäitinä touhuilevan tehtävänä on myös ylläpitää asunnon siisteyttä. Vaikka päivä saattaa kulua pikkusiivouksia tehdessä, tulee kodin näyttää päällisin puolin puhtaalta ja tavaroiden pitää olla omilla paikoillaan ennen aviomiehen saapumista. Talviaikaan talo täytyy lämmittää jo päivällä iltaa varten.

Lapsille puetaan ennen miehen saapumista puhtaat vaatteet päälle ja heidän ulkonäkönsä siistitään yhteistä ateriaa varten. Kun isä on kotona, leikkivät lapset hiljaisemmalla äänellä. Vaimon tehtävänä on myös hoitaa kaikki kovaääniset askareet, kuten imurointi ja pyykinpesu miehen poissa ollessa.

Vaimon pääasiallisin tehttävä on miellyttää miestään. Hän tekee perheen pään olon mukavaksi ja tietää, kuka määrää kaapin paikan. Taloudellisessa vastuussa perheestään oleva mies saa nauttia uurastamisen jälkeen kotona hyvinvoinnistaan. Vaimon tehtävä on kuunnella. Mikäli naisella on mielessään kerrottavia asioita tai tärkeitä tiedonantoja, tulee hänen odottaa niiden kanssa iltaan. Mies saa ensin kotiutua rauhassa.

Vaimo ei saa valittaa, päinvastoin, hänen tehtävänään on ymmärtää miehensä mielihaluja ja menoja. Kotona ei saa stressata, vaan siellä rentoudutaan. Miehelle voi valmistaa illan tullen juoman, joka tarjoillaan hänelle nojatuoliin. Mikäli vaimo haluaa olla todella mieliksi, ottaa hän miehensä kengät pois ja juttelee hänelle matalalla ja miellyttävällä äänellä. Hyvän vaimon tehtäviin kuuluu myös se, että hän tiedostaa oman paikkansa.