Muotitalo varasti uuden kuosinsa shamaanilta

Viihdeuutiset · Annika Kela

Britannialainen muotibrändi Kokon to Zai on raivostuttanut eskimokansan varastamalla idean miesten villapaitoihin shamaanin pyhästä asusta. Kanadan Nunavutissa asunut shamaani Awa pukeutui 1920-luvulla pyhään parkatakkiin, jonka symbolit suojelivat miestä.

Daily Mail -lehden mukaan Kokon to Zai -merkin suunnittelija on nähnyt Awasta otetun kuvan ja kopioinut shamaanin paidassa olevat symbolit miesten talvimallistoon. Kuviointi Kokon to Zai -villapaidoissa on erehdyttävän samanlainen kuin Awan parkatakissa.

Tieto kopioiduista villapaidoista on kiirinyt Awan vaimon korviin ja The Times -lehden mukaan hän harkitsee oikeustoimia muotitaloa vastaan. Vaimon mielestä muotitalon teko on törkeä.

Kokon to Zai on nimennyt mallistonsa shamaanin mukaan ja sen suunnittelija on ollut tietoinen vaatteen symbolien alkuperästä. Kokon to Zai -villapaitoja on myyty ympärimaailmaa noin 825 euron hintaan. Inuiitit eivät ole saaneet myydyistä vaatteista minkäänlaista korvausta.