Yli puolet vanhemmista selannut salaa lastensa puhelinta

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kouluikäisten lasten vanhemmille tehty kysely on paljastanut, että 55 prosenttia vanhemmista on selannut lastensa puhelinta ja nuuskinut heidän yksityisasioitaan. Vanhemmat myönsivät lukeneensa lastensa sähköposteja, tekstiviestejä ja sosiaalista mediaa.

Kyselyn on teettänyt internet- ja mobiiliturvallisuusfirma BullGuard ja siihen vastasi yhteensä 2.000 äitiä ja isää. Kyselyyn vastanneiden vanhempien lapset olivat 8-15 vuoden ikäisiä. Tulokset paljastivat, että suuri osa vanhemmista tuhlasi lähes kaksi tuntia viikottain lastensa vakoilemiseen internetissä.

Daily Mail -lehden mukaan vanhemmat paljastivat tutkimuksessa, mitkä olivat kaikista järkyttävimmät asiat, joita he olivat löytäneet lapsensa puhelimesta. Viisi järkyttävintä asiaa olivat:

1. Lapsi kiroili keskustellessaan kavereidensa kanssa

2. Lasten viestit sisälsivät seksuaalista sisältöä/ tai lapsi puhui seksistä

3. Lapselle oli lähetetty ilkeitä viestejä ja häntä kiusattiin

4. Lapsen ja hänen kavereidensa keskustelussa haukutaan ja syrjitään toista lasta

5. Lapsi puhui ilkeästi ja epäkunnioittavasti muille

Yli puolet vanhemmista tunnustivat, että he lukivat lähes aina lastensa puhelimista tai tietokoneilta internetin sivuhistorian. Tulokset eivät ole olleet yllättäviä, sillä vanhemmat ovat aiemmissakin tutkimuksissa myöntäneet vakoilevansa lapsiaan. Stara uutisoi taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan viidesosa vanhemmista myönsi luoneensa sosiaaliseen mediaan valeprofiileja tarkkaillakseen lapsiaan netissä.