Elokuva-arvostelussa Star Wars: The Force Awakens: ”Lunastaa odotukset mallikkaasti”

Elokuvat · Tim Isokivi

Monet yllättyivät vuonna 2012, kun Disney ilmoitti ostaneensta Star Warsin taustalla olevan Lucasfilm-yhtiön. Samalla alkuperäisen Tähtien sota -trilogian ilmoitettiin saavan jatkoa, tällä kertaa ilman George Lucasin mukanaoloa. Nyt uuden trilogian ensimmäinen osa on saanut odotetun ensi-iltansa.

On kulunut 30 vuotta Jedin paluun tapahtumista, mutta sota ei ole suinkaan ohitse. Kapinaliitosta on tullut vastarintaliike, joka käy kamppailua Imperiumista kehittynyttä Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Aavikkoplaneetalla romuja keräävä orpo Rey (Daisy Ridley) ja entinen ritarikunnan rivisotilas Finn (John Byega) joutuvat keskelle seikkailua törmätessään BB-8 -robottiin.

Ulkoisesti jalkapalloa muistuttavalla robotilla on nimittäin hallussaan katoamistempun tehneen legendaarisen Luke Skywalkerin (Mark Hamill) olinpaikan sisältävä kartta.

Alkuperäisen Star Wars -trilogian ystävät voivat huokaista helpotuksesta, sillä J.J. Abramsin ohjaama Star Wars: The Dorce Awakens lunastaa odotukset varsin mallikkaasti. George Lucasin ohjaaman paljon parjatun esiosatrilogian sijaan niin ulkoilme, tarina kuin hahmotkin muistuttavat huomattavasti enemmän vuosina 1977-1983 tehtyä alkuperäistrilogiaa.

Katsojien nostalgian tunteeseen vetoaminen ja viittaukset alkuperäiseen Tähtien sotaan osoittautuvat tosin välillä jopa elokuvan heikoimmaksi puoleksi. Onneksi uudet hahmot ja maailmat pitävät huolen siitä, ettei Star Wars: The Force Awakens sorru pelkkään vanhan kertaamiseen.

Uusista kasvoista tärkeimmiksi nousevat Daisy Ridleyn esittämä Rey, John Boyegan näyttelemä Finn ja Adam Driverin esittämä pahis Kylo Ren. Nuoret ja monille varmasti ennestään melko tuntemattomat tähdet selviävät työstään erittäin mallikkaasti. Näistä näyttelijöistä tullaan vielä kuulemaan, muuallakin kuin Star Warsin piirissä. Han Solon rooliin palaava Harrison Ford tuntuu saaneen uutta intoa vielä vanhoilla päivillään muutamien heikompien roolisuoritusten jälkeen.

Star Wars: The Force Awakens ei ole virheetön, mutta se on ehdottomasti paras Tähtien sota -elokuva yli 30 vuoteen. Elokuva tarjoaa juuri sitä, mikä teki alkuperäisestä trilogiasta niin universaalisti rakastetun: Näyttävää ja vauhdikasta eskapistista fantasiaviihdettä, joka vetoaa niin nuoriin kuin vanhoihinkin seikkailunjanoisiin katsojiin.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB

Ohjaaja: J.J. Abrams

Pääosissa: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson, Adam Driver, Oscar Isaac, Daisy Ridley, Gwendoline Christie, Simon Pegg, Andy Serkis, Max von Sydow, John Boyega, Lupita Nyong’o, Greg Grunberg, Peter Mayhew, Kenny Baker, Anthony Daniels

Ensi-ilta: 16.12.2015

Kesto: 2h 16 min

Ikäraja: 12

Pisteet 4/5