2 kysymystä paljastavat alkoholiongelman – tunnistatko itsesi?

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Alkoholinkulutus poikkeaa ihmisten, maiden ja kulttuurien välillä todella paljon. Joissain maissa juodaan paljon olutta, toisissa kirkasta vodkaa kun taas muualla keskitytään viinin lipittämiseen. Leicesterin yliopisto selvitti tutkija Alex Mitchellin johdolla, milloin alkoholin kuluttaminen on muodostunut ihmiselle ongelmaksi.

Independent-lehti kertoo tutkimuksesta, jossa saatiin esille kaksi selkeää kysymystä, joihin vastaamalla ihminen saa tietää kuluttaako hän alkoholia liikaa tai onko hänen alkoholinkulutuksessaan jopa alkoholismin piirteitä. Kysymykset kuuluivat: ”Kuinka usein juot kuusi tai useamman alkoholijuoman yhdeltä istumalta?” ja ”Teitko edellisen vuoden aikana humalassa jotakin, mitä jouduit katumaan?”.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 17 aiempaa tutkimusta, joissa yhteensä 5.646 henkilöä vastasivat kysymyksiin alkoholinkulutuksestaan. Tutkijat valitsivat joukosta henkilöt, joilla oli alkoholiongelma ja rajasivat sen jälkeen lomakkeiden perusteella kaksi kysymystä, joihin he olivat vastanneet samalla tavalla.