Lohduton näky: Näin paljon avaruudessa on romua

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maan, vesistöjen ja ilmakehän saastuneisuus puhututtaa runsaasti, mutta roskaaminen ei suinkaan rajoitu Maapallolle. Maata kiertävällä radalla on nimittäin runsain määrin ihmisiltä peräisin olevaa romua.

Youtube-käyttäjä Stuart Greyn tuore video paljastaa, kuinka paljon avaruusromun määrä on lisääntynyt vuosikymmenten aikana. Video alkaa vuodesta 1957, jolloin Sputnik 1 -sateliitti lähetettiin maata kiertävälle radalle.

Gizmodo-sivuston mukaan vuonna 2012 maata kiersi peräti 23.000 halkaisijaltaan yli viiden sentin kokoista esinettä. Pienempiä esineitä on maata kiertävällä radalla jopa puoli miljoonaa kappaletta. Stuart Greyn video käyttää space-track.org -sivuston tietoja määrittääkseen avaruusromujen sijainnit. Esimerkiksi eilen SpaceX kuljetti kerralla 11 uutta satelliittia avaruuteen.