Hyvä itsetunto auttaa rikollisten tunnistamisessa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Elokuvista ja televisiosarjoista tuttuja tunnistusrivejä käytetään myös oikeassa elämässä. Normaalisti riviin astelee kuusi ihmistä, joista yksi täytyy tunnistaa rikolliseksi ulkomuistin perusteella. Huono itsetunto saattaa johtaa tunnistajan harhaan.

San Diegon yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan hyvällä itsetunnolla varustetut ihmiset tunnistavat rikollisia paremmin kuin muut. He osuvat useammin oikeaan, ja väärien tunnistusten todennäköisyys pienenee. Itsetunnon vaikutuksia testattiin 348 tunnistusrivin avulla Teksasissa.

Tulosten perusteella selvisi, että mikäli silminnäkijän itsetunto oli korkea, osasi hän nimetä rikolliset oikein. Sen sijaan huonolla itsetunnolla varustetut silminnäkijät tekevät useammin virheitä, jotka voivat koitua syyttömien ihmisten kohtaloksi, IFL Science uutisoi.