10 vinkkiä joulukilojen karistamiseen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monissa suomalaiskodeissa ruokapöydän äärellä herkutteleminen on olennainen osa joulun viettoa. Perheet kokoontuvat yhdessä syömään ja usein jouluherkuilla mässäileminen jatkuu pitkälle joulun jälkeenkin.

Pyhien viettämisen seurauksena olo voi olla turvonnut ja joulukiloja on saattanut päästä kertymään. Valitut Palat -lehti on julkaissut 10 vinkkiä joulukilojen nopeaan karistamiseen. Näillä ohjeilla ylimääräiset kilot on helppo pudottaa ja pitää poissa:

1. Juo paljon vettä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet ihmisistä sekoittavat janontunteen näläntunteeseen. Vettä tulisi muistaa juoda säännöllisesti, noin 1-2 litraa päivässä. Asiantuntijat suosittelevat juomaan vettä ennen jokaista ateriaa. Veden juominen auttaa karistamaan kiloja, sillä veden nauttimisen ansiosta olo on kylläisempi nopeammin.

2. Aseta realistiset tavoitteet

Yhden kilon karistaminen viikossa on helposti saavutettava tavoite, joka onnistuu muutamilla yksinkertaisilla muutoksilla. Monet asiantuntijoista ovatkin sitä mieltä, että painon pudottaminen kannattaa aloittaa rauhallisesti. Kun painoa on pudonnut suurempi määrä, on syytä pysähtyä hetkeksi ja keskittyä siihen, ettei paino pääse nousemaan. Kun kehon on tottunut muutokseen, voi panoksia taas korottaa.

3. Ruokavalio voi sisältää myös lempiruokia

Asiantuntijoiden mukaan painonpudotusta ja tavoitteiden saavuttamista ei häiritse se, jos henkilö syö kaksi kertaa viikossa lempiruokiaan. Jos henkilö syö viikossa 21 lämmintä ateriaa saa niistä kaksi ateriaa olla omavalintaisia ilman, että sillä on suurempaa vaikutusta lopputulokseen.

4. Opi kärsivälliseksi ja odota 10 minuuttia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mielihalut kestävät noin 10 minuuttia. Kun huomaat himoitsevasi epäterveellisiä herkkuja, odota rauhallisesti 10 minuuttia, jotta mielihalu laantuisi. Itsehillintä on tärkeä edellytys dieetin onnistumiselle.

5. Syö pieniä aterioita useammin

Pienien aterioiden ja välipalojen nauttiminen enintään kolmen tunnin välein pitää ruoansulatuksen käynnissä ja kaloreita palaa huomattavasti enemmän. Olo pysyy kylläisenä ja mielihalut pysyvät loitolla.

6. Tee suunnitelma viikoksi kerrallaan

Kehoa ei kannata rasittaa tai uuvittaa liian monilla ja suurilla muutoksilla heti alkuun. Laadi ruokavaliosuunnitelma viikoksi ja tee yksinkertaisia muutoksia. Kun keho tottuu ruokavalioon ja sitä on helppo noudattaa, voi muutoksia ja tavoiteita lisätä.

7. Toteuta ensin 10 prosenttia tavoitteesta

Aseta itsellesi selvä päämäärä ja sitten keskity siihen, että saavutat 10 prosenttia tavoitteesta kerrallaan. Kun 10 prosenttia on saavutettu, on aika lisätä panoksia. Laihdutusurakka ei tunnu liian suurelta, kun jo esimerkiksi kilon laihduttamisesta tulee onnistunut fiilis. Onnistuminen lisää myös motivaatiota jatkaa dieettiä. Askel askeleelta laihduttaja lähestyy tavoitteensa 100 prosenttista suorittamista.

8. Lisää aterioihisi tulisia chilejä

Chilipaprikoiden sisältämän kapsaisiinin tiedetään lisäävän ruokailun jälkeistä energiankulutusta. Myös ruokahalun on huomattu vähenevän chilin syömisen seurauksena. Chiliä sisältävät tuliset kastikkeet ja esimerkiksi salsa on oiva keino maustaa ruokaa. Chileillä on mahdollista saada positiivisia tuloksia aikaan painonpudotuksessa nopeammin.

9. Pienennä ateriakokoasi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet länsimaalaisista syövät liian suuria ruoka-annoksia kerrallaan. Annoskoon pienentämisellä voi saada aikaan nopeita ja tehokkaita tuloksia, ilman suurempia ponnisteluita. Huomattavia tuloksia saa aikaan jo sillä, että pienentää annoskokoa kolmasosalla.

10. Vältä alkoholin juomista

Alkoholijuomat sisältävät tunnetusti valtavan määrän kaloreita, jopa vähäisinä määrinä nautittuna. Mikäli haluaa onnistua painonpudottamisessa on syytä välttää alkoholin juomista tai ainakin vähentää sitä.