Tästä syystä ulostaminen on vaikeampaa lomareissulla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli ulostaminen tuntuu lomamatkoilla yllättävän haastavalta puuhalta, et suinkaan ole yksin. Arviolta noin 40% ihmisistä pitää suolen tyhjentämistä ulkomailla vaikeampana kuin kotiolosuhteissa. Ilmiö selittyy ravitsemusterapeutti Brooke Alpertin mukaan usealla tavalla.

Tärkein syy on siinä, että elimistön normaali bakteerikanta alkaa toimimaan eri tavalla siinä vaiheessa, kun ihminen poistuu tutusta ympäristöstä.

– Joka kerta kun poistut normaalista elinympäristöstäsi, suolistosi normaalifloora menee epätasapainoon, Brooke Alpert paljastaa.

Joillain ihmisillä tämä tapahtuu jo ennen kuin he saapuvat määränpäähänsä. Myös pelkkä matkustaminen saattaa aiheuttaa joillain ihmisillä ummetuksen tunnetta. Liike saa suolen toimimaan, kun taas pitkäaikainen istuminen esimerkiksi lentokoneessa vaikuttaa päinvastaisesti.

The Atlantic -lehden mukaan kolmas syy ilmiölle löytyy aikaeroista. Useiden ihmisten suolisto on tottunut heidän vuorokausirytmiinsä, ja ulostaminen tapahtuu säännöllisin väliajoin. Jet lagin myötä elimistön rutiini saattaa muuttua, mikä johtaa ongelmiin ulostamisen suhteen.

Ongelmalle ei ole yksiselitteistä ratkaisua, sillä jokaisen elimistö toimii omalla tavallaan. Brooke Alpertin mukaan ulostusvakeuksien kannattaa kuitenkin kokeilla syödä hapattamalla valmistettuja ruokia, kuten jogurttia ja hapankaalia. Myös runsas vedenjuonti saattaa helpottaa asiaa.