Uskomaton havainto: Kauhuelokuvat tosiaan hyydyttävät verta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monia kauhuelokuvia kuvaillaan niin pelottaviksi, että ne ovat suorastaan verenseisauttavia tai hyydyttäviä. Sanonta näyttäisi osakseen pitävän oikeasti myös paikkansa, sillä uuden skotlantilaisen tutkimuksen mukaan kauhuelokuvat lisäävät veressä hyydyttäviä ainesosia.

The Guardian -lehti kertoo Skotlannissa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan kauhuelokuvat saavat ihmisten veren hyytymään. Leiden University -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisen veren proteiinipitoisuus kasvaa aina kauhuelokuvia katsellessa. Kasvavalla proteiinipitoisuudella on vertahyydyttävä vaikutus.

Tutkimuksessa oli 24 henkilöä, joista 14 saivat katsottavakseen ensin keuhuelokuvan ja sitten elokuvan, joka ei ollut pelottava. Jäljelle jääneet kymmenen koehenkilöä katsoivat samat elokuvat, mutta päinvastaisessa järjestyksessä. Henkilöiltä otettin verinäytteet ennen elokuvia ja elokuvien jälkeen.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kaikkien henkilöiden veressä proteiinipitoisuus eli hyydyttävä tekijä oli kohonnut riippumatta siitä, missä järjestyksessä elokuvat katsottiin. Ilmiö selitetään sillä, että ihmisen pelkotila saa elimistön varautumaan siihen, että verenvuodatus voi olla mahdollinen, minkä vuoksi veren proteiinipitoisuus alkaa nousemaan. Keho haluaa välttyä kuiviin vuotamiselta, minkä vuoksi verta hyydyttävät tekijät alkavat veressä lisääntymään.