Yksi merkki muuttaa tekstiviestin tylyksi – älä tee tätä virhettä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nuoret hallitsevat nettikielen yleensä aikuisia paremmin. Monet vanhemmat saattavatkin kummastella lastensa käyttämiä kirjainlyhenteitä tai omituisia hymiöitä. Nyt lauseen ja virkkeen päättävä piste on saanut oman merkityksensä.

Binghamtonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tekstiviestin perässä oleva piste osoittaa lähettäjän olevan ärsyyntynyt. Pisteellä varustetun viestin on tarkoitus olla töykeä ja tyly. Tutkijat olivat antaneet tekstiviestejä 126 yliopisto-opiskelijan luettavaksi ja arvioitavaksi. Tulosten perusteella pisteeseen päättyneet viestit miellettiin suorasukaisemmiksi tai sanomaltaan törkeiksi.

Johtavan tutkija Celia Klin mukaan tekstiviestejä on huomattavasti vaikeampi tulkita kuin kasvokkaista viestintää. Nettikielestä puuttuvat kasvojen ilmeet ja äänensävyt. Toisin sanoen, mikäli haluat pitää viestinnän kohteliaana, kannattaa unohtaa pisteen käyttö tekstiviestin perässä, Washington Post uutisoi.