Tutkimus: Ystävät yhtä tärkeitä terveydelle kuin liikunnalla ja ruokavaliolla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pohjois-Carolinan yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ihminen tarvitsee elämässään säännöllistä liikuntaa, oikeanlaista ravintoa ja sosiaalisen piirin ympärilleen. Näillä eväillä voi saavuttaa hyvän terveyden.

Proceedings of the National Academy of Sciences on julkaissut tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan ystävillä ja sosiaalisella verkostolla on yhtä suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille kuin liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Ystävien määrä ja suhteiden taso määrittelevät yllättävän paljon ihmisen hyvinvointia. Sosiaaliset siteet vaikuttavat ihmisen ylipainoon sekä riskiin sairastua verenpainetautiin. Sosiaalisesti eristäytyneillä nuorilla on yhtä suuri riski sairastua erilaisiin sairauksiin kuin niillä, jotka eivät harrasta lainkaan liikuntaa.

Vanhemmat aikuiset puolestaan kärsivät herkemmin verenpainetaudista, mikäli he ovat yksinäisiä. Ikäihmiset elävät pidempään ja terveemmin, jos heillä on myös sosiaalista elämää ympärillään. Tutkimukseen osallistui 1.400 henkilöä. Etenkin sillä on merkitystä terveydelle, minkälaisia ihmisen sosiaaliset siteet ovat.

Siihen vaikuttavat ystävien määrä, oma siviilisääty, mitä uskontokuntaa edustaa ja se, kuinka paljon osallistuu yhteisön toimintaan. Tulosten perusteella suuri sosiaalinen verkosto piti nuoria terveempänä kuin muutamat ja vahvat kaveri- tai sukulaissuhteet. Iän myötä suhteiden pysyvyys ja taso menevät kuitenkin tuttavien määrän edelle.