Tietokone lukee ajatukset – telepatia pian mahdollista?

Digi Terveys · Annika Kela

Japanilaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään tietokoneen, joka osaa lukea ihmisten ajatuksia. Tietokone tulkitsee aivoaaltoja ja kääntää ne sanoiksi. Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa ihmiset voivat keskustella telepaattisesti toistensa kanssa tietokoneiden avulla.

Kyushun teknologiainstituutissa tehdyn tutkimuksen päätutkijana on toiminut professori Yamazaki Toshimasa. Tutkimukseen valitut koehenkilöt kytkettiin tietokoneeseen, joka seurasi heidän aivotoimintaansa heidän ajatellessaan tiettyjä sanoja.

Tutkijat huomasivat, että sanat saivat koehenkilöiden aivoissa samanlaisen reaktion aikaan riippumatta siitä sanoivatko koehenkilöt sanan ääneen vai ei. Aivojen sähköimpulsseja tutkimalla tietokone oppi tunnistamaan sanoja.

Professorin mukaan ajatuksia lukeva tietokone voisi tulevaisuudessa toimia puhekyvyn menettäneiden ihmisten kommunikointivälineenä. Professoria kiehtoo ajatus, että esimerkiksi halvaantuneet ihmiset kykenisivät puhumaan tietokoneiden avulla.