Musiikkivideot haitallisia nuorille – tupakkaa ja alkoholia lähes jokaisessa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Musiikkivideot ovat yleensä näyttäviä muutaman minuutin kestäviä videoita, joissa yritetään lyhyen ajan sisällä jättää katsojaan pysyvä muistijälki kappaleesta ja videosta. Näyttävinä elementteinä käytetään usein päihteitä, väkivaltaa, juhlimista ja seksiä.

Metro-lehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan musiikkivideoilla on nuoriin teini-ikäisiin huono vaikutus. Musiikkivideoiden päihteitä sisältävät kuvat ja viittaukset lyriikoissa ovat nostaneet prosentuaalisesti sitä, kuinka moni nuori on alkanut polttamaan tupakkaa ja juomaan alkoholia.

13 – 15 -vuotiaat tytöt altistuvat eniten musiikkivideoiden ja muiden YouTube-videoiden haitalliselle sisällölle. Tupakkaa ja alkoholia sisältävät kuvat ja viittaukset lisäävät nuorilla tupakoinnin aloittamisen mahdollisuutta ja sitä, kuinka varhain he alkavat käyttämään päihteitä.

Tutkijat analysoivat kolmen kuukauden ajan Britannian top 40-listan 32 suosituinta musiikkivideota. Kolmen kuukauden aikana suosituimmissa musiikkivideoissa oli reilusti yli miljoona kuvaa alkoholista ja 203 miljoonaa kuvaa tupakasta.

Britanniassa mainostajien maksamat kuvat tupakasta ovat musiikkivideoilla kiellettyjä, mutta muissa maissa tuotetuissa musiikkivideoissa näin ei aina ole. Maksetusta alkoholi- tai tupakkamainonnasta ei kuitenkaan musiikkivideoiden kohdalla ole varmuutta. Päihteitä käytetään musiikkivideossa myös pelkästään visuaalisina ja tilannetta kuvaavina elementteinä.